Varför är kollektiv intelligens viktigt?

Människans historia bygger på samarbete. Från de fritt strövande nomaderna som lärde sig att odla, sedan industrialisera och slutligen att koppla samman världen i en komplex väv för välfärd och överlevnad.

Historiskt har vår förståelse av den moderna världen tagit utgångspunkt i idén om ett samhälle som består av samverkande organisationer, som i sin tur samordnar specialiserade roller och arbetsuppgifter för en effektiv produktion av varor och tjänster. I takt med att människors kunskap blir en allt viktigare produktionsfaktor blir organisationer också alltmer beroende av sin förmåga att sammanföra dessa ofta specialiserade kunskaper till lösningar på komplexa problem. Detta sker oftast i samarbete i olika typer av formella eller informella grupper.

Mer eller mindre allt i vårt moderna samhälle är vid något tillfälle beroende av kvaliteten i sådana samarbeten. Vad organisationer gör och förmår är inte bara resultat av vad system och enskilda individer gör, utan även av hur framgångsrikt de samarbetar. Allt som organisationer gör sker därför genom, eller är beroende av, grupper av människor. Kvaliteten i vad organisationen åstadkommer beror därför av hur väl de lyckas dra nytta av, och integrera, sina kompetenser i sitt specifika samarbete. Vården, skolan, privata företag: alla är beroende av hur väl små grupper av människor lyckas samarbeta.

Alltmer beroende av teknik – och samarbete
Det kan tyckas vara en paradox i ett samhälle som blir alltmer beroende av teknik, men i takt med att komplexiteten i samhället växer kommer vårt intresse för hur samarbete mellan specifika individer i specifika situationer fungerar, att öka. Här döljer sig förutsättningarna för organisationer att mobilisera hela sin kapacitet för intelligent uppträdande. Det är i team som vi behöver förmåga att tolka situationer, definiera problem, kreativt identifiera potentiella lösningar, anpassa dem till syftet, fatta beslut och sedan utföra dessa effektivt.