CI Labs ledningsgruppsutbildning för Sobonas medlemmar

Utbildning i kollektiv förmåga för ledningsgrupper

Ledningsgruppen hanterar organisationers viktigaste och mest utmanande frågor där många perspektiv och kunskaper måste integreras. Ledningsgruppens kollektiva intelligens har därför långtgående konsekvenser för organisationers utveckling och framgång, men också för medlemmarnas välmående och hållbarhet.

Utbildningen “kollektiv förmåga för ledningsgrupper” erbjuder ett rättframt, tidseffektivt vetenskapligt förankrat sätt utveckla förmågan i ledningsgrupper att gemensamt arbeta med komplexa frågor, och säkerställa hög kunskapsintegration mellan deltagarna. En nyckel till detta är att gruppens potential som ”storhjärna” utvecklas. Utifrån vår erfarenhet av att prövat insatser med olika omfång och innehåll, har vi nu dragit slutsatser och eftersträvat att skala bort så mycket som det bara är möjligt, så att enbart de moment återstår som de facto utvecklar en ledningsgrupp mot en högre nivå av kollektiv intelligens.

Skickligheten att samarbeta i ett team är, liksom all lagsport, en kombination av spelarnas individuella skicklighet och deras förmåga att samarbeta, något som kräver träning. Utbildningen syftar till att stödja denna träning mot att löpande utveckla sin kollektiva intelligens som grupp. För detta krävs kunskap, modeller, liksom lämpliga tekniker och metoder.

Förmåga att upprätta och bibehålla hög kollektiv intelligens bygger på att grupper regelbundet reflekterar över och justerar sitt löpande samarbete. Tekniken för detta kallas för team debrief.

Utbildningen baseras på ett lättanvänt digitalt verktyg där både enskild och gemensam träning sker. Verktyget guidar också praktiskt ledningsgrupperna genom sina första team debriefs.

Genom att föra samman flera ledningsgrupper i samma utbildningsomgång, möjliggörs också viktigt erfarenhetsutbyte och jämförelser med andra ledningsgrupper. Utöver detta handleds grupperna digitalt av CI-labs utbildningsteam.

Steg i processen inklusive använd­ningen av det digitala verktyget

01

Steg 1 – Digital kunskapsworkshop

Arbetet startar med en gemensam digital kunskapsworkshop under två timmar tillsammans ledningsgrupperna från deltagande verksamheterna. Totalt sker processen över ca 8 månaders tid.

Steg 2-5 genomförs under en tre-månaders period, som var och en innebär ett individuellt arbete (om ca 15 min) följt av gemensamt arbete i ledningsgruppen (om 45-60 min). Ni ges fördjupad handledning om dessa moment vid vår inledande workshop och bokar tidpunkter på egen hand som passar er:

02

Steg 2 – Inför team debriefs

Individuellt och gemensamt arbete i ledningsgruppen

03

Steg 3 – Introduktion till samarbete

Individuellt och gemensamt arbete i ledningsgruppen

04

Steg 4 – Lär känna teamet djupare

Individuellt och gemensamt arbete i ledningsgruppen

05

Steg 5 – Skattning av teamet

Vilka är era styrkor och utvecklingsområden som ledningsgrupp? Individuellt och gemensamt arbete i ledningsgruppen

Ca fyra månader efter startworkhop:

06

Steg 6 – Gemensamt digitalt möte

Gemensamt digitalt möte med Philip Runsten, Andreas Werr och Gunnar Westling tillsammans med medlemmarna i respektive ledningsgrupp där vi samtalat om resultaten av skattning samt olikheter i resultat. Vad kan vi lära av varandra?
Ca fem månader efter startworkshop. Ni bokar tidpunkter på egen hand som passar er:
07

Steg 7 – Observation av ledningsgruppen

En i ledningsgruppen genomför observation utifrån särskilt instruktion och metodik av teamet vid ordinarie möte. Vilka beteenden i gruppen bygger eller hindrar er kollektiva förmåga?
08

Steg 8 – Observation av teamet

Ledningsgruppen går gemensamt igenom ”Observation av teamet”. Ett kortare gemensamt arbete i ledningsgrupp om 45-60 min (ni bokar tiden på egen hand).
Ca 6 månader efter startworkshop. Tiden bestämmer vi gemensamt vid uppstartsworkshop.
09

Steg 9 – Avslutande digital frågesession

För dig som leder ledningsgruppen tillsammans med Philip Runsten, Andreas Werr och Gunnar Westling. Hur kan du fortsätta utveckla just ditt team?

Ca 8 månader efter startworkshop. Tidpunkten bestämmer vi gemensamt när steg 1-9 är genomfört.
10

Steg 10 – Uppföljande insats

I er ledningsgrupp genomför ni ny skattning av teamet för att undersöka förflyttning.
Image
Image
Image

Kostnad

Kostnad för utbildningen för Sobonas medlemmar är 49.500 kr (exkl. moms) inkl. 10 % rabatt.

Image